Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szobanövények a konyhában - 6 tökéletes választás

Korábban már írtunk attól, hogy a szobanövények képesek boldogabb és egészségesebb életet varázsolni körénk. Javítják a hangulatot, növelik a kreativitást, csökkentik a stresszt, és tisztítják a levegőt. Éppen ezért érdemes minél többet tartani belőlük az otthonunkban, akár a hálóban, a fürdőszobában, de még a konyhában is! Utóbbinál a kreativitásra gyakorolt jó hatásuk miatt is jól jöhetnek egy-egy új recept kipróbálásánál. :) 

Növény a konyhában? 

Jogos dilemma lehet, hogy a konyha sok szempontból talán nem a legideálisabb hely a növénytartásra, hiszen főzéskor-sütéskor nagyon meleg van, gyakran magas a páratartalom, a nagy hőség utáni szellőztetésben a levegő hirtelen lehül, stb… Arról nem is beszélve, hogy a konyhákban az esztétikai szempontok mellett a funkcionalitás legalább ugyanannyit nyom a latban, és gyakran küzdünk helyhiánnyal is, ami miatt a növények csak felesleges akadályoknak tűnhetnek.  

De ha igazi növényrajongók vagyunk, felvetődik a kérdés: éppen ott fosszuk meg magunkat a növények közelségétől, ahol rengeteg időt eltöltünk? Egyes felmérések szerint ugyanis a magyar nők átlagosan 95 percet töltenek egy nap főzéssel. És akkor még az étkezésről, és egyéb konyhai tevékenységekről nem is beszéltünk!  

 

Mit jelent számunkra a konyha? 

A konyha réges-régóta egyfajta közösségi hely a családok életében, ahol a családtagok összegyűlnek a közös étkezésekre, és feltöltődnek energiával. Ráadásul amióta az amerikai konyha egyre elterjedtebbé vált, még központibb szerepet nyert az otthonainkban, és az esztétikai tényezők is felértékelődtek. Már nem egy elkülönített helyiség, ahova csak a szűk család lép be, de az összes vendég szeme elé tárul egy-egy látogatáskor, ezért érdemes minél nagyobb hangsúlyt fektetni a kinézetére is. 

Mit mond a Feng Shui? 

A Feng Shui-ban a konyha az egyik legfontosabb tér a lakásban, az otthon szíve, ami az egészség, a bőség és a jólét szimbóluma. Az a hely, ami a szó szoros értelmében energiával tölt fel a táplálkozáson keresztül, és bármilyen egyensúlyhiány vagy probléma adódik a konyhában való energiaáramlásban, az komoly kihatással lehet a családi élet minden területére. A konyha - a sok főzéssel, amihez mindenképpen hőt, de gyakran valódi lángot használunk - a tűz elemet képviseli. Mivel a növények a fa elemet képviselik, ami a tüzet szítja, nem szerencsés tele tömni a konyhát velük, mert az egyensúlytalanságot eredményezhet az otthonunkban. Mértékkel, és megfelelő módon kiválasztva viszont energiát visznek a konyhába, és a tűz elemet némiképp ellensúlyozzák.

Milyen növények kerüljenek a konyhába? 

Összefoglalva tehát a fentieket, határozottan érdemes a konyhánkban is szobanövényeket tartani, egyrészt mivel az amerikai konyhákban az esztétikai szempontok felértékelődtek, (és mindannyian tudjuk, hogy a szobanövények az egyik legjobb dekorációs elemek a lakásban), másrészt mivel nagyon sok időt töltünk el ott, és a növények közelsége általánosságban jó hatással van az életünkre. A lényeg a mértékletesség, és hogy alapos gondossággal átgondoljuk, milyen szobanövények kerüljenek oda!  Olyan strapabíró növényeket keressünk, amik nem igényelnek rengeteg gondoskodást, bírják a meleget és a párát, helytakarékosság szempontjából pedig inkább futónövényt, kisebb növényt válasszunk vagy olyat, amik felfelé növekednek a terebélyesedés helyett. Természetesen a fűszernövények mindenképpen megfelelnek a célnak, de emellett összeszedtünk néhány olyan szobanövényt, ami tökéletes választás lehet: 

1. Chlorophytum ComosumCsokrosinda

A csokrosinda gondozása nagyon egyszerű, szinte minden körülmény között képes túlélni, és nem igényel túl sok odafigyelést. Húsos gyökereiben képes vizet tárolni, ezért könnyen átvészeli ha egy-egy öntözés kimarad. Ráadásul kitűnő levegőtisztító tulajdonságainak köszönhetően segít megszabadulni a kellemetlen szagoktól és a füsttől. Akárhol tarthatod a konyhádban, akár felfüggesztve is nagyon jól mutat!             

 

2. Epipremnum aureum - szobai futóka

Ha egy konyhában szobanövényt látunk, az az esetek nagy többségében szobai futóka lesz. Vitathatatlanul az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, még akkor is, ha valaki gyakran elfelejt öntözni, és bár szereti a világos, közvetett fényt, de olyan terepen is boldogulhat, amely nem kap sok napfényt. Hegyes, szív alakú zöld levelekkel büszkélkedhet, amelyek néha fehér, sárga vagy halványzöld mintázattal tarkítottak. Gyönyörű dísze lehet a konyhának, és mivel futónövény, helytakarékosság szempontjából is tökéletes.       

 

 

3. Zamioculcas zamiifolia, legénypálma

A Zamioculcas a legstrapabíróbb szobanövények egyike. Karakteres formájú szobanövény, árnyékosabb, kedvezőtlenebb fényviszonyú helyeket is bírja, ráadásul szárazságtűrő is. A hajtásai és a levelei fényes zöldek, húsosak, fiatalabb hajtásai világoszöldek. Kisebb és nagyobb méretben is választható, attól függően, hogy hova kerülne a konyhában, vagy mennyi hely van számára.       

 

 

4. Peperomia, törpebors 

Rengeteg féle kinézetű verziója létezik, de mindegyikben közös, hogy minden tulajdonság megvan bennük, ami jó szobanövénnyé teszi őket. Kevés odafigyelést igényelnek, viszonylag kicsik maradnak és jól növekednek a lakásokban jellemző körülmények mellett is. Természetesen vannak alapvető feltételek, amelyekre nem árt odafigyelni, hogy a növényünk egész évben szép és egészség maradjon.      

 

 

5. Tillandsia usneoides, zuzmószerű szakállbromélia

Nincs szüksége ültetőközegre, csak helyezd világos, meleg, párás helyre, így biztosíthatod számára a legideálisabb környezetet. Egyszerűen felakaszthatod a rajta lévő akasztóval, teheted egy kiszáradt fakéregre, vagy akár ráterítheted egy másik növényre is. Ezeken a lehetőségeken kívül rengeteg féle Tillandsia tartó is létezik, fémből, fából, üvegből, csak a képzeletünk szab határt... Egy dekoratív tartóval igazán különleges központi eleme lehet a konyhádnak is..      

 

 

6. Sansevieria, tigrislevél, anyósnyelv

Az egyik legnagyobb klasszikus, az anyósnyelv szintén kitűnő választás a konyhánk dekorálására. A nagyobb méretűeket tehetjük akár a földre is, ha nincs útban, de létezik kisebb verziója is, ami a pulton is nagyon jól mutat. Az anyósnyelvek az egyik legkönnyebben gondozható szobanövények. Világos és kevésbé világos helyen is tarthatóak, ráadásul kifejezetten szárazságtűrő növények.      

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: konyha lakásdekor szobanövény