Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Növény a zuhany alatt

Miért érdemes a szobanövényeidet időnként a zuhany alá tenni? 

Amellett, hogy a növényeket ezzel úgy kényezteted, mint magadat egy jó kis wellnessezéssel, számos egyéb előnye is van, ha időről-időre  megzuhanyzod őket. Kézzel nem tudjuk annyira alaposan letörölgetni a koszt, a zuhanyzás ezzel szemben olyan, mint egy nagytakarítás. Azzal, hogy a vízsugár eltávolítja a leveleken felgyülemlett koszt és port, a növény könnyebben tud „lélegezni” és hatékonyabban fotoszintetizál. Ráadásul lemossa róluk a kártevőket és a petéiket. Arról nem is beszélve, hogy a trópusi növények imádják a párás levegőt, így nekik a zunanyzás különösen nagy élményt nyújthat, olyat, akár egy kellemes, frissítő eső.  

Hogyan mosd meg a növényeidet a zuhany alatt? 

  1. Zuhanyzás előtt távolíts el minden elhalt, sérült vagy elszíneződött levelet, és tisztítsd meg a növény földjét is mindentől! 
  2. Használj jó sok vizet, hogy biztosan eltávolíts minden felhalmozódott koszt a növényről!
  3. Nem elég, ha jól megáztatod vagy megfürdeted a növényt, a tetejét, a levelek alját és a levelek alatti részeket is alaposan le kell zuhanyozni!
  4. Várj, míg a növények teljesen megszáradnak mielőtt visszateszed őket a kaspóba vagy a tálcájukra!

Milyen gyakran érdemes zuhany alá tenni a zöld kedvenceket?

Ebben eltérnek a vélemények. Ha van időd és energiád, havonta, kéthavonta megteheted ezt a procedúrát, de legalább évszakonként egyszer mindenképp javasolt. 

Milyen hőmérsékletű vizet érdemes használni? 

A legszerencsésebb, ha langyos vizet használsz, sem a túl hideg, sem a túl meleg víz nem tesz jót, de egyes növények a hidegre különösen érzékenyek. Ha gyűjtöd az esővizet, azzal öntözni és tisztítani a legjobb megoldás, erről részletesebben is írtunk az Öntözővíz minősége című cikkünkben írtunk.   
Tartalomhoz tartozó címkék: növénygondozás vízigény