Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 tipp, amivel könnyedén életben tarthatod a növényeidet

Nagyon sok embertől hallom, hogy bár szívesen tartanának otthon gyönyörű szobanövényeket, úgy érzik, vagy a tapasztalataik azt mutatják, nem tudnának életben tartani még egy kaktuszt sem. Pedig ha jól választunk növényt, a nevelése nem is akkora ördöngösség! De hogy kell jól növényt választani?  A növény jóllétét három tényező befolyásolja: maga a növény, az élőhelye és az őt „nevelő” személy. Ha bármeliyk tényezőt kihagyod, borul az egész. 

1. Mielőtt megveszel egy növényt, ismerd meg az igényeit!

Rengeteg fajta szobanövény létezik, különböző méretben, különböző formákban, eltérő színekkel és mintákkal. Természetesen nagyon fontos, hogy olyat válassz, ami a te ízlésednek leginkább megfelel, de ne csak a külsejük alapján dönts! Olvass utána, hogy az adott növénynek milyen igényei vannak, hiszen ebben is nagy különbségek lehetnek! Van olyan, ami rengeteg odafigyelést és törődést igényel, míg vannak nagyon strapabíró növények is, de például a fényigény terén is nagy eltérések lehetnek! Akármilyet választasz, fontos, hogy tisztában legyél ezekkel, és aszerint nevelgesd! Biztos lehetsz benne, hogy meghálálja, és tündökölni fog!   

2. Vedd figyelembe a saját személyiségedet és életstílusodat!

A növények igényei szerint akkor tudsz megfelelően válogatni, ha azt összehangolod a saját életstílusoddal és személyiségeddel! Ha állandóan utazol, vagy olyan szétszórt vagy, hogy mindig megfeledkezel az öntözésről, esetleg még nagyon kezdő vagy a növényápolásban, akkor ne olyan növényt válassz, ami rengeteg törődést és ápolást igényel! Ez nem azt jelenti, hogy bármiről le kell mondanod, hiszen sok gyönyörű és különleges szobanövény van, ami jól bírja a szárazságot, és nem igényel sok odafigyelést. Azt is érdemes mérlegelni, hogy kikkel fog együtt élni a növény. Ha gyerek vagy kisállat is él a lakásban, akkor ezt a szempontot is alaposan át kell gondolni! Olyan állat- és gyerekbarát növényeket válassz, amik nem mérgezőek, és persze itt sem hátrány, ha jól bírják a gyűrődést. :) 

3. Milyen élőhelyet biztosít a lakásod? 

Ha növényeket nevelsz, akkor a lakásodra már nemcsak a saját otthonodként kell tekintened, mert az lesz a szobanövényeid élőhelye is. Éppen ezért az adottságai jelentősen meghatározzák, hogy milyen igényű növényekkel díszítheted. Egy lakás lehet világos vagy sötét, a levegő lehet száraz vagy párás, hideg vagy meleg (és persze a szélsőségek között még egy széles skála is létezik). Olyan növényt válassz, aminek az igényeihez az otthonod ideális életkörülményeket tud teremteni! Csak így lehet belőle valódi dísz!

4.  A lakáson belül is fontos az elhelyezés! 

A lakáson belül is több helyiség van, melyek különböző életfeltételeket tudnak biztosítani. A fürdőszobába például magas a páratartalom, a nappalikban pedig általában több a fény. Ugyanaz a növény teljesen más formáját mutathatja, illetve teljesen kivirullhat, ha sikerül számára a legideálisabb helyet megtalálnod! Ismerd meg a növényeidet, és kísérletezz bátran!

5. Ne mondj le a növényeidről, akkor se, ha épp nem a legjobb formájukat mutatják!

A növények sokkal több mindent kibírnak, mint gondolnád, és akkor is van remény a felépülésükre, amikor a kinézetük alapján te már temetnéd őket. Nem egy pillanat alatt pusztulnak el, és számos tünettel jelezhetik számodra, hogyha nem érzik jól magukat. Ilyenkor nagyon fontos,  hogy észrevedd a tüneteket, felkutasd az okokat, és aszerint kezd meg a kezelésüket!  Ha ez magadtól nem megy, kérj segítséget! Ha nincs a környezetedben senki, aki értene hozzá, írj nekünk a hello@redmonstera.hu-ra, és segítünk felderíteni a problémát!

 

Elsőre lehet, hogy bonyolultnak hangzik mindez, de hidd el, nem a kedvedet akartuk elvenni az egésztől! Annyi a titok, hogy jól kell választani. A RedMonsterán a Találd meg az igazit fül alatt könnyen tudsz így válogatni, mert direkt ezek szerint a szempontok szerint csoportosítottuk a növényeket. Próbáld ki, mi illene hozzád a leginkább! Ráadásul minden növényhez részletes leírást is találsz. Így már könnyedén megtalálhatod azt a növényt, akivel úgy tudsz együttélni az otthonodban, hogy valóban örömet okozzon a jelenléte, és ő is boldog lehessen nálad!