Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

12 strapabíró szobanövény, akár kezdőknek is

Ritka az olyan ember, aki hallani sem akar arról, hogy az otthonát gyönyörű szobanövényekkel dobja fel, annál többen vannak viszont, akik  úgy érzik, nem képesek egyetlen növényt sem életben tartani. Pedig, ahogy korábbi cikkünben írtunk már róla, a szépségük mellett a növényeknek számos más pozitív hatásuk van az életünkre, ami miatt érdemes megtölteni velük a lakásunkat.  

Akár sokat utazol, kezdő vagy, vagy az a típus, aki eddig csak legyintett, hogy úgysem menne, itt az idő, hogy ez ne álljon a növényszereteted útjába! Fontos, hogy vásárlás előtt mérlegeld a legfontosabb szempontokat, és akkor nem lehet semmi gond! Mutatunk néhány kevesebb odafigyelést és gondoskodást igénylő, mégis sikerélményt nyújtó növényt.

Pachira Aquatica, vadkakaó

 

A manapság (méltán) oly népszerű vadkakaó (Pachira aquatica) egy dekoratív és könnyen kezelhető szobanövény. Feng shui rajongóknak kötelező, mivel pozitív energiát, pénzt és szerencsét hoz az otthonunkba. Létezik belőle összefont törzsű változat is, mely az összekapcsolódást és a hosszú életet szimbolizálja. 

A Vadkakaó a szinte elpusztíthatatlannak tartott beltéri szobanövények közé tartozik, ezért igen kedvelt a kezdő szobakertészek körében is. Szereti a nedves talajt és a sok fényt, de a közvetett fényviszonyokat is jól viseli, így olyan otthonokban is szerencsés választás, ahol kevesebb a természetes napfény. Trópusi növényként kedveli a meleget és a nagy páratartalmat. Érdekesség, hogy a törzsében képes tárolni a folyadékot, így a földjét két öntözés között nyugodtan hagyhatjuk kiszáradni. A metszés nagyon fontos, ha bonsaiként szeretnénk termeszteni, illetve az alsó levelek rendszeres metszése is elősegítheti a növekedést a növény tetején.

 

Zamioculcas zamiifolia, legénypálma

Csúfnevén agglegénypálmának is hívják, annyira egyszerű a tartása, épp ezért az utóbbi évek slágernövénye lett. Zámiapálmaként is találkozhatsz vele, de a Zamioculcas nem pálmafajta, ezek csak a fantázianevei. Mivel Kelet-Afrikában őshonos, trópusi növényről van szó, csak a lakásban tartása jöhet szóba. Szereti a szórt fényt, és szárazságtűrő növény. Húsos leveleiben hosszan tárolja a vizet, ezért könnyen átvészeli a szárazabb időszakokat is, ha nyaralni mész vagy egyszerűen elfeledkezel róla. Két öntözés között mindenképpen száradjon ki a talaja, a pangó vizet nem tolerálja, a túlöntözés az egyik legnagyobb ellensége. Árnyékosabb, kedvezőtlenebb fényviszonyú lakások és irodák kedvelt szobanövénye.

 

Sansevieria, anyósnyelv vagy tigrisnyelv

Az Afrika trópusi területein honos tigrislevelek vagy ismertebb nevükön anyósnyelvek az egyik legkönnyebben gondozható szobanövények, világos és kevésbé világos helyen is tarthatóak, és szárazságtűrőek! Fontos, hogy két öntözés között hagyd kiszáradni a talaját, és soha ne álljon hosszabb ideig víz a kaspójában, tálkájában!

Erős növekedésű növények, a gyengébb cserepeket szét is repeszthetik a gyökereikkel. Leveleik fajtánként nagyon változatos formákat és színeket mutatnak. A minimalista és a retró stílus kedvelőinek a körében töretlenül népszerűek!

 

Epipremnum aureum, szobai futóka

Az Epipremnum nemzetségbe tartozó, itthon szobai futóka néven elterjedt szobanövényeket kezdő hobbi kertészeknek is ajánljuk. Vitathatatlanul az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, még azt is jól viseli, ha valaki gyakran elfelejt öntözni. Lehet, hogy eleinte lassan növekszik, de idővel növekedése megindul, és igazán terebélyes növényünk lehet. Hegyes, szív alakú zöld levelekkel büszkélkedhet, amelyek néha fehér, sárga vagy halványzöld mintázattal tarkítottak. Rengeteg fajtája létezik különböző színekkel, mintákkal, tarka levelekkel. Ámpolnás növényként vagy támasztékra futtattva is nevelheted, mindenképpen óvd a túlöntözéstől.

Szereti a világos, közvetett fényt, de akár olyan terepen is boldogulhat, amely nem kap sok napfényt, vagy csak beltéri világítással rendelkezik, így kiváló lehetőség olyan helyszínek dekorálásához, mint például irodák vagy kollégiumi szobák. Viszont tűző napra ne tedd, mert megéghetnek a levelei!

 

Anthurium, flamingóvirág

Az Anthuriumok dekoratív virágzó szobanövények, trópusi hangulatot teremtenek az otthonodban. Nagyobb méretű, dekoratív, színes virágaikkal díszítenek. Amit virágnak nevezünk, az valójában egy buroklevél, ami a sárga színű torzsavirágzatot öleli körbe. A flamingóvirágok a világos, vagy félárnyékos tágas tereket kedvelik, de a tűző naptól óvnod kell őket. Közepes vízigényűek, hetente egyszer, kétszer öntözd meg, ez hőmérséklettől függ, melegebb, helyen több vizet kíván. A párásítást is meghálálja, de ha erre nincs időd vagy kedved, akkor is szép lesz a flamingóvirágod. Kevés gondozással is beérik. Kis- és nagy lakásokban is ideális, válaszd a neked megfelelő fajtát!

 

Syngonium, nyíllevél

Ez a Te növényed ha kezdő hobbikertész vagy, és meleg, világos, esetleg félárnyékos lakásban élsz!

Könnyen tartható szobanövény, így kezdő kertészeknek is bátran ajánljuk.  Nagyon kedveli a világos, napos helyeket, de a tűző naptól óvnod kell, mert a levelei megéghetnek. Amennyiben nem jut elegendő fényhez növekedése megáll. Közepes vízigényű szobanövény, ideális ha a földje mindig egy kicsit nedves, de a tálkájában álló, pangó vizet nem szereti. Két öntözés között hagyd egy kicsit kiszikkadni, mert a túlöntözésre érzékeny. A fiatal példányok vízigénye kisebb, mint a kifejlett növényeké. A rendszeres párásítást, gyönyörű, erős levélzettel hálálja meg.

Fiatal növényként szépen bokrosodik, egy idő után azonban elkezd kúszva növekedni, így akár le is lógathatod, vagy karóra is futtathatod.

 

Peperomia sp., törpebors 

A Peperomia több, mint 1500 növénynemzetséget tartalmaz. Rengeteg féle kinézetű verziója létezik, de mindegyikben közös, hogy minden tulajdonság megvan bennük, ami jó szobanövénnyé teszi őket. Kevés odafigyelést igényelnek, viszonylag kicsik maradnak és jól növekednek a lakásokban jellemző körülmények mellett is.

Két fontos dolog van, amelyet szem előtt kell tartanod ha Peperomia növényed van. Oda kell figyelned a megfelelő öntözésre és a páratartalomra. Szeretik, ha rendszeresen öntözöd őket, ugyanakkor kifejezetten érzékenyek a túllocsolásra. Nem hibázhatsz nagyot, ha két öntözés között hagyod, hogy a törpebors földjének felső talajrétege kiszáradjon. Az inaktív időszakban, ősszel és télen jelentően kevesebb vizet igényel, mint a melegebb hónapokban. Mérsékelt, illetve magas páratartalmú környezetben érzik igazán jól magukat.

Ami jó hír, hogy a törpeborsok nem különösebben hajlamosak a különböző növényeket érintő betegségekre, vagy kártevők megtapadására, kivéve a vándorpajzstetveket. Eredeti élőhelyén részleges árnyékos helyeken nő, így a lakásodban vagy irodádban is az olyan területeken érzi jól magát, ahol nem éri közvetlen napfény.

 

Dracaena, sárkányfa

A Dracaena surculosa, bokros sárkányfa átlagos igényű, lassú növekedésű, örökzöld növény. Fényes zöld leveleinek felületén világosabb pettyek találhatóak. A pettyek a napfény mennyiségének növekedésével egyre élénkebbé válnak. Közepes vízigényű növény, a világos tereket kedveli de a tűző napfénytől óvnod kell.  Szívesen tölti a nyarat szabadban, árnyékos, védett helyen. Beltéren nehéz virágzásra bírni, de ha meleg helyen, szabadban tud telelni illatos, fehér virágokkal jutalmaz meg minket. 

 

Kaktusz

A kaktuszoknak rengeteg fajtája létezik, de általánosságban elmondható, hogy könnyen tartható szobanövények, így kezdőként ez az egyik legjobb választás. Szeretik a sok fényt, de a fiatalabb egyedeket általában védeni kell a közvetlen tűző naptól. Fontos, hogy két öntözés között hagyd kiszáradni a földjét, és ügyelj rá, hogy a kaspóban, tálkában ne álljon túl sokáig a víz. A túlöntözést egyáltalán nem tűri. Erre főként akkor figyelj, ha nyáron a szabadban tartod és sok eső esik, amit nem követ hosszabban tartó napsütés! Ha kaktuszt vásárolsz, azért érdemes az adott fajta sajátosságainak utánajárni, és aszerint gondozni a növényt!

 

AspidistraKukoricalevél

Az Aspidistra elatior, kukoricalevél szinte elpusztíthatatlan, nagyon strapabíró növény. Hazája Ázsia, ahol az erdők aljnövényzetében él, ez szobanövényként is meghatározza a fényigényét, sötétebb, árnyékosabb helyeken is megél. Hetente egyszer öntözd meg, de azt is elviseli ha egy-egy öntözést kihagysz. Valójában két hétre is magára hagyhatod öntözővíz és napfény nélkül. Persze ilyen körülmények között nem fog ugyanúgy fejlődni, mint a számára ideális helyen.

Szépen ívelt, nagy zöld leveleivel mutatós szobanövény, amely napjainkban újra igen népszerűvé vált, a retró és a trendi otthonoknak, a minimalista irodáknak tökéletes szobanövénye.. A minimalista, és a retró otthonok elengedhetetlen szobanövénye.

 

HOYA, viaszvirág

A viaszvirágok dekoratív, virágzó szobanövények, mely igazi trópusi hangulatot teremtenek az otthonodban. Kelet-Ázsiában és Ausztráliában őshonosak, hazánkban 30-40 évvel ezelőtt elterjedt szobanövény volt, de népszerűsége nem maradt töretlen. Az utóbbi években azonban kezdenek újra nagyon népszerűvé válni. Ennek oka talán az, hogy viszonylag könnyű gondozni őket, és ha virágzásra bírjuk, rabul ejtenek minket a gyönyörű, csillag alakú, édes illatú virágaival. 

Közepes vízigényű és igen gyorsan növekvő, mely kevés gondozással is beéri. Mindig ügyelj rá, hogy ne öntözd túl! Két öntözés között mindenképpen hagyd kiszáradni talajának felső részét! A világos tereket kedveli, de a félárnyékos helyiségekkel is megbirkózik, utóbbi esetben viszont nem valószínű, hogy virágba borul. Kedveli a mesterséges fényt is, így ideális irodai környezetbe. Szereti a magasabb páratartalmú helyiségeket, így nyugodtan teheted például fürdőszobába vagy konyhába. Jó levegőtisztító tulajdonságokkal rendelkezik!

 

Crassula, pozsgafa

A pozsgafa egy közepes termetű, szukkulens növény, majomfa néven is ismert. Szárazságtűrő és fényigényes, akár a tűző napon is tarthatod. Világos, hűvös lépcsőházakban gyakran találkozhatsz vele, szereti a telet hűvösebb helyen tölteni. A Crassula ovata-nak több kertészeti fajtája van, ezek a levelek színében és formájában térnek el egymástól. A Crassula ovata 'Gollum' a pozsgafa csöves levelű változata. Mérgező növény, gyermekektől és háziállatoktól mindig tartsd távol!

A pozsgafa egy dekoratív szukkulens növény, fényes, húsos levelű szobanövény. Tavasztól őszig, tűző napon a kertben is nevelheted. Tűző napon a levelek széle bevörösödik, igazi pompáját mutatja ilyenkor. Ha túl nagyra nő, visszavághatod és a levágott hajtásokat nagyon könnyen meggyökereztetheted, így az összes barátodnak tudsz ajándékozni egy kis pozsgafát. Aránylag lassan növő szobanövény. Virágai apró, fehér csillagok.