Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

10 tökéletes futónövény a lakásodba

A kúszó- ás ámpolnás növények nagyon népszerűek napjainkban, aminek több oka is van. Egyrészt gyönyörűen mutatnak, nem foglalnak sok helyet, és általában a gondozásuk is viszonylag egyszerű. Lecsüngő vagy felkapaszkodó hajtásaikkal díszítenek. Rengeteg fajtájuk létezik, és fajtától, illetve az ízlésedtől függően nevelheted őket támasztékhoz erősítve vagy ámpolnába ültetve, polcról vagy plafonról lógatva, akár makraméban. Fantasztikusan feldobják a lakást, és szinte vége sincs a lehetőségeknek, ahogy kombinálhatod őket, éppen ezért a lakberendezők nagy kedvencei is ezek a növények, az otthondzsungeleknek pedig elengedhetetlen elemei.  

A futónövények között találsz levél dísznövényeket és virágos növényeket is, segítségükkel csodás zöld falakat alakíthatsz ki otthonodban vagy munkahelyeden. 

 

1. Monstera adansonii - ’Monkey Leaf’

A RedMonstera vásárlói körében ez az egyik legnépszerűbb szobanövény. Dél és Közép-Amerikába trópusi esőerdeiben őshonos, mely annak érdekében, hogy minél több fényhez jusson, támasztékot keres magának és felfelé kúszik. A vadonban gyökereinek segítségével felnyomja magát egy szomszédos fára. Ha szobanövényként neveled ezt szimulálhatod, például ha mellé helyezel egy kókuszkarót. A meleg, párás helyeket szereti, ha rendszeresen párásítasz a környezetében meghálálja.  Ha ideális körülmények között tartod, szinte biztos, hogy ritkítanod kell annak érdekében, hogy a növényed a kívánt méretű maradjon.


       

 

2. Epipremnum, szobai futóka

Az Epipremnum nemzetségbe tartozó, itthon szobaifutóka néven elterjedt szobanövényeket kezdő hobbi kertészeknek is ajánljuk. Vitathatatlanul az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, még akkor is, ha valaki gyakran elfelejt öntözni. Lehet, hogy eleinte lassan növekszik, de idővel növekedése megindul és igazán terebélyes növényünk lehet. Hegyes, szív alakú zöld levelekkel büszkélkedhet, amelyek néha fehér, sárga vagy halványzöld mintázattal tarkítottak. Rengeteg fajtája létezik különböző színekkel, mintákkal, tarka levelekkel. Ámpolnás növényként vagy támasztékra futtattva is nevelheted, mindenképpen óvd a túlöntözéstől.

         

 

 

3. Syngonium podophyllum, nyíllevél

A Syngonium podophyllum, nyíllevél az araceaek családjába tartozó, Közép-Amerikában és Nyugat-Indiában őshonos, világszerte népszerű futónövény. Számos eltérő változata van, melyek mindegyike gyönyörű díszei lehetnek bármilyen térnek. A különlegesebb fajták attól egyediek, hogy a nyíl alakú, zöld leveleken, kisebb-nagyobb fehér (Syngonium podophyllum ‘Albo Variegata’ ), halványzöld (Syngonium podophyllum 'Mottled Mojito' ) vagy akár rózsaszín (Syngonium podophyllum 'Pink Splash' ) foltok és kisebb pettyek díszítenek. Éppen ezért utóbbiak a növénygyűjtők kedvelt szobanövényei is.

      

 

 

4. Syngonium erytrophyllum 'Red Arrow'

Syngonium erytrophyllum 'Red Arrow'  feltűnően eltérő színezetű levelei biztosan magukra vonzanak minden tekintetet. Leveleinek felső része mélyzöld, míg a levelek fonákja élénk bordó. Fiatal növényként szépen bokrosodik, egy idő után azonban elkezd kúszva növekedni, így akár le is lógathatod, vagy karóra is futtathatod. Könnyen tartható szobanövény, így kezdő kertészeknek is bátran ajánljuk.

    

 

 

5. Hoya, viaszvirág

Hoya nagyon dekoratív, virágzó szobanövény, mely igazi trópusi hangulatot teremt az otthonodban. Közepes vízigényű és viszonylag gyorsan növekvő szobanövény, mely kevés gondozással is beéri. Jó levegőtisztító tulajdonságokkal rendelkezik. A gondoskodást gyönyörű virágokkal hálája meg. Ha virágzásra bírjuk, rabul ejt minket a gyönyörű, csillag alakú, édes illatú virágaival. 

        

 

 

6. Maranta leuconeura 'Fascinator Tricolour', nyílgyökér 

A Maranta vagy magyar nyelven nyílgyökér Közép- és Dél-Amerika, valamint Nyugat-India trópusi területein őshonos talajtakaró növény.  Érdekességük, hogy a növények levelei napközben vízszintesen helyezkednek el, éjszakára fölegyenesednek és függőlegesen állnak, ezért sokszor „imádkozó növény”-nek is nevezik a nemzetség egyes fajait, különösen a Maranta leuconeurat. Ez egy viszonylag elterjedt Maranta fajtamely egyedülálló levélzetével, színeivel és rendhagyó mozgásával igazán különleges kiegészítője lehet az otthonodnak. Minden teret képes feldobni és vidámmá varázsolni.

       

 

7. Chlorophytum comosum sp., csokrosinda

A csokrosinda gyorsan növekvő futónövény, indái végén kis sarjakat fejleszt, amiket leválaszthatsz és így szaporíthatod is a növényedet. Húsos gyökereiben képes vizet tárolni, ezért ráadásul könnyen átvészeli ha egy-egy öntözést elfelejtesz, nem túl igényes szobanövény. Ha jól érzi magát apró, fehér csillag alakú virágokat hoz. Levelei fehér-zöld csíkosak, és a levegőtisztító növények közé tartozik.

     

 

 

8. Epiphyllum anguliger, karéjos kaktusz

Az Epiphyllum anguliger egy igazán bohókás kinézetű futónövény, különleges alakja miatt az angolszász nyelvterületeken a sok egyéb elnevezése mellett (Zig Zag Cactus, Moon Cactus,Rick-Rack vagy Ric-Rac Cactus) "Fishbone" kaktusznak is nevezik. Gyönyörű, illatos, fehér és narancssárga színben játszó virágai hosszabb kocsánnyal kapaszkodnak a növényhez. Ámpolnás növényként tartva még jobban hangsúlyozható különleges formája, akár egy kisebb lakás központi dísze is lehet. Gyorsan növekvő szobanövény, de egy metszőollóval könnyen kordában tudod tartani. Eredeti élőhelye meleg, párás és árnyékos, a közvetlen napfénytől védett. Ha ezeket a körülményeket megteremted számára, biztosan jól fogja érezni magát nálad.

       

 

 

9. Tradescantia albiflora 'Nanouk', pletyka

A kis 'Nanouk', a pletyka fajok egy új hibridje. Színes, csíkos, élénk leveleivel díszít, melyek a rózsaszín, lila, zöld, fehér és ezüst több árnyalatában játszanak. Szára és gömbölyű levelei húsosak, virágai aprók.  Fagyérzékeny, világos, meleg tereket kedvelő, igen dekoratív, gyors növekedésű levéldísznövény, mely megfelelő körülmények között rózsaszín vagy fehér virágokat hozhat. Kisebb lakások dísze is lehet, mert csupán 20-25 cm hosszú hajtásokat fejleszt. A kompakt méret megtartásához a megnyúlt hajtásokat nyugodtan alakítsd kedvedre. 

         

 

 

10. Tillandsia usneoides, zuzmószerű szakállbromélia  

A Tillandsia usneoides az amerikai kontinens melegebb területein, őshonos, a broméliafélék családjába tartozó epifiton növény, mely ugyan más növényeken él, de azokon nem élősködik. Felületét apró, vízelnyelő pikkelyek borítják. Nincs szüksége ültetőközegre, csak helyezd világos, meleg, párás helyre, így biztosíthatod számára a legideálisabb környezetet. Egyszerűen felakaszthatod a rajta lévő akasztóval, teheted egy kiszáradt fakéregre, vagy akár ráterítheted egy másik növényre is. Ezeken a lehetőségeken kívül rengeteg féle Tillandsia tartó is létezik, fémből, fából, üvegből, csak a képzeletünk szab határt... Egy dekoratív tartóval igazán különleges központi eleme lehet a lakásodnak.